Du har bara två ögon, tänk på att skydda dem!

Vid varje tillfälle du är utomhus exponeras du för UV-strålning. Din hud och dina ögon påverkas. Du ser inte UV-strålning, men den finns överallt. UV-strålning kommer inte bara från solen utan reflekteras från ytor som bl.a. vatten, sand, betong, glas och snö. Det betyder att du utsätts för UV-strålning även under en parasoll eller i skuggan av ett hus då du är utomhus.
Ungefär nittio procent av UV-strålningen tränger igenom även ett lätt molntäcke. Enbart dimma, regn och lågt liggande tjocka moln har en mer skyddande inverkan mot UV-strålning. Det är kliniskt bevisat att överexponering av UV-strålning ger skador på ögonlock, ögats hornhinna och lins. 

Ett nyligen EU-finansierat forskningsprojekt har visat att UV-strålningen i Skandinavien är på samma nivå som Sicilien i Italien under de senaste åren. Därför är det viktigt att Du skyddar dina ögon med solskydd som blockerar 100 procent av solens UV-strålning när du vistas utomhus, oberoende av vilken årstid det är.

Skydd kan bestå av antingen vanliga solglasögon, eller korrektionsglas eller kontaktlinser med UV-skydd. 

Dela med dig av det du vet om UV! 

Prata gärna om för din familj och dina vänner vad du lärt dig om UV-strålning på denna sida. Det är nämligen ett stort behov av information om de skadliga effekterna av UV-strålning på ögonen som fås om man inte skyddar sig. Att man blir röd och bränd av för mycket solande har nog de flesta fått erfara, men att även ögon skadas av för mycket exponering av UV-ljus tänker inte många på.

Skydda dig själv och dina närmaste genom att sprida budskapet!