Vad är UV-index?

UV-index anger styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning när den är som starkast, vanligen mitt på dagen. UV-index börjar på noll (0) och med stigande värde ökar risken för påverkan av hud och ögon.

Använd UV-index som en guide på liknande sätt som med temperaturen. På samma sätt som att du väljer kläder för dagens aktiviteter använder du UV-index för hur du ska skydda dig mot UV-strålning. UV-index anges enligt en internationell standard. Du kan kontrollera lokalt där du befinner dig för dina aktiviteter om du exempelvis seglar i skärgården, vandrar i fjällen, båtluffar i Medelhavet eller åker skidor Alperna.

UV-index varierar med årstid, tiden på dygnet, väder och ozonlagrets tjocklek.

När bör jag skydda mig?

Enligt WHO bör man skydda sig när UV-index överstiger 3. Bäst skyddar man sig genom att bära skyddande kläder, solkräm och solglasögon. Gärna vistas i skuggan mitt på dagen när solen står som högst på himlen, då du vistas i områden med högt UV-index.
Vi är alla olika känsliga för UV-strålning. Vid UV-index 3-5 kan solkänsliga personer vistas i solen en halvtimme innan de behöver skydda sig. Vid UV-index 6-7 är motsvarande tid 20-30 minuter beroende av hur känslig man är.

Säker tid i solen om Du har känslig hud men kan bli brun:

Se dagens UV-index

Se UV-index på hemsidan för SMHI – Sveriges Metrologiska och Hydrologiska Institut

[ Tillbaka ]